The 9th RIKEN Advisory Council November 9 – 13, 2014 INTERCONTINENTAL Tokyo Bay

Chair: Rita R. Colwell

Vice-chairs: Howard Alper, Colin Blakemore, Hidetoshi Fukuyama

November 9 (Sun $DAY \theta (WG)$
14:30 - 14:40	Explanation about materials distribution by the secretariat
14:40 - 15:10 15:10 - 15:25	Presentation by Maki Kawai , RIKEN Executive Director (30min.) Q&A (15min.)
15:25 - 15:40	Recess (15 min.)
15:40 - 18:00	Preliminary meeting for Special RAC Working group (WG) members by Hajo Freund , Chair for WG
18:30 - 20:30	Welcome dinner for WG members

November 10 (Mon) DAY 1 (WG) 9:00-9:10 Special RAC WG member introduction by Tahei Tahara			
9:10-9:30	Presentation by Hidetoshi Katori , Chief Scientist (20min.)		
9:30-9:50	Presentation by Atsushi Miyawaki, Chief Scientist (20min.)		
9:50-10:10	Presentation by Mikiko Sodeoka, Chief Scientist (20min.)		
10:10-10:30	Presentation by Hye Ryung Byon , Initiative Research Scientist (20min.)		
10:30-10:50	Break		
10:50-11:00	Introduction about interdisciplinary research		
11:00-11:20	Interdisciplinary research 1 by Yoichi Shinkai , Chief Scientist (20min.)		
11:20-11:40	Interdisciplinary research 2 by Tetsuo Hatsuda , Chief Scientist (20min.)		
11:40-12:10	RIKEN Science Council, Q&A by Reizo Kato , Chief Scientist (30min.)		
12:10-13:00	Lunch		
13:00-13:30	General Q & A		
13:30-17:00	Closed discussion by the WG member		
18:30-21:00	Dinner (WG members and RIKEN Science council board members)		
November 10 (Mon) DAY 0 (RAC)			
18:30 - 19:00	Informal orientation for RAC members by Rita R. Colwell, Chair		
19:00 - 21:00	Welcome Reception (buffet dinner) Introduction to RIKEN by Maki Kawai , RIKEN Executive Director		

November 11(Tue) DAY 1 (RAC) 8:30-9:00 RAC Meeting (RAC members only)			
9:00-9:10	Opening Remarks by Ryoji Noyori , RIKEN President Opening Remarks by Rita R. Colwell , Chair		
9:10-9:50 9:50-10:10	Presentation by Ryoji Noyori , RIKEN President (40min.) Q&A (20min.)		
10:10-10:15	"Response to the 8th RAC Recommendations" by Maki Kawai , RIKEN Executive Director (5min.)		
10:15-10:25	"Response to the 2nd Administrative Advisory Council" by Teruo Furuya , RIKEN Executive Director (10min.)		
10:25-10:35	Discussion 1 (10min.)		
10:35-10:50	Recess (15 min.)		
10:50-11:05	"RIKEN to become a National Research and Development Institute / Background of the renovation of Center for Developmental Biology" by		
11:05-11:15	Hiroshi Tsuboi , RIKEN Executive Director (15min.) Q&A (10min.)		
Comprehensive	strength in the life sciences (Executive Director Tsuboi in charge) [Session 1-1]		
11:15-11:20	"Outline of the life science research centers in operation for more than ten years" by Hiroshi Tsuboi , RIKEN Executive Director (5min.)		
11:20-11:35	Presentation by Susumu Tonegawa, Director of Brain Science Institute		
11:35-11:40	(15min.) * Q&A (5min.)		
11:40-11:55 11:55-12:00	Presentation by Yuichi Obata , Director of BioResource Center (15min.) * Q&A (5min.)		
12:00-13:00	Lunch (60min)		
13:00-13:15	Presentation by Masatoshi Takeichi , Director of Center for Developmental Biology (15min.) *		
13:15-13:20	Q&A (5min.)		
13:20-14:20	Discussion 2 (60min.)		
Comprehensive	strength in the life sciences (Executive Director Tsuboi in charge) [Session 1-2]		
14:20-14:25	"Strengthening the life science area in RIKEN and the expected roles by the		

	(5min.)		
14:25-14:40	Presentation by Toshio Yanagida , Director of Quantitative Biology Center (15min.)		
14:40-14:45	Q&A (5min.)		
14:45-15:00	Recess (15 min.)		
15:00-15:15	Presentation by Shigeo Koyasu , Director of Center for Integrative Medical Sciences (15min.)		
15:15-15:20	Q&A (5min.)		
15:20-15:35	Presentation by Yasuyoshi Watanabe, Director of Center for Life Science Technologies (15min.)		
15:35-15:40	Q&A (5min.)		
15:40-16:00	Discussion 3 (20min.)		
16:00-16:30	RAC Meeting 1 (RAC members only) (30 min.)		
Cross-disciplina	ry research (Executive Director Kawai in charge) [Session 2]		
16:35-16:40	"Framework of the Third Five-Year Term and proposal for implementation of cross-disciplinary research projects" by Maki Kawai , RIKEN Executive Director (5min.)		
16:40-16:55	"Report of the Special RAC Working Group" by Hajo Freund , Chair for WG (15min.)		
16:55-17:10	"Proposal for interdisciplinary research and the future direction dedicated to the life sciences" by Shunsuke Ishii, Science Advisor (15min.)		
17:10-17:20	Presentation by Akihiro Fujita , Director of Research Cluster for Innovation (10min.)		
17:20-17:50	Discussion 4 (30min.)		
17:50-18:00	Recess (10 min.)		
18:00-18:30	RAC Meeting 2 (RAC members only) (30min.)		
19:00-21:00	RAC Formal Dinner (120min.)		

new life science research centers established in April, 2013, when the Third 5-year Plan implemented" by **Hiroshi Tsuboi**, RIKEN Executive Director

^{*}Directors of research centers which have been operating for more than ten years

November 12 (Wed) DAY 2 (RAC)

Research centers in operation for more than ten years (Executive Director Tsuboi in charge) [Session 3]			
9:00-9:05	"Research centers in operation for more than ten years and large research facilities" by Hiroshi Tsuboi , RIKEN Executive Director (5min.)		
9:05-9:20	Presentation by Hideto Enyo , Director of Nishina Center for Accelerator-Based Science (15min.)*		
9:20-9:25	Q&A (5min.)		
9:25-9:40 9:40-9:45	Presentation by Tetsuya Ishikawa , Director of SPring-8 Center (15min.) Q&A (5min.)		
9:45-10:00	Presentation by Kimihiko Hirao , Director of Advanced Institute for Computational Science (15min.)		
10:00-10:05	Q&A (5min.)		
Research Centers	s newly established in April 2013 (Executive Director Tsuboi in charge)		
10:05-10:10	"Research Centers newly established in April 2013, when the Third 5-year Plan implemented" by Hiroshi Tsuboi , RIKEN Executive Director (5min.)		
10:10-10:25	Presentation by Yoshinori Tokura , Director of Center for Emergent Matter Science (15min.)		
10:25-10:30	Q&A (5min.)		
10:30-10:45	Recess (15 min.)		
10:45-11:00	Presentation by Katsumi Midorikawa , Director of Center for Advanced Photonics (15min.)		
11:00-11:05	Q&A (5min.)		
11:05-11:20	Presentation by Kazuo Shinozaki , Director of Center for Sustainable Resource Science (15min.)		
11:20-11:25	Q&A (5min.)		
11:25-12:00	Discussion 5 (35min.)		
12:00-13:00	Luncheon meeting (RAC members only) (60min.)		
Attracting international human resources (Executive Director Oeda in charge) [Session 4]			
13:00-13:05	"Setting up a Strategic Brain Circulation System" by Kenji Oeda , RIKEN Executive Director (5min)		

13:05-13:30 Discussion 6 (25min.)

<u>Increasing opportunities of female scientists and administrative staff (Executive Director Furuya in charge) [Session 5]</u>

13:30-13:35	"Proposal for increasing opportunity of female scientists and administrative
	employees" by Teruo Furuya , RIKEN Executive Director (5min.)

13:35-14:00 Discussion 7 (25min.)

For a leading institute (designated national research and development institution)

14:00-14:10	RIKEN as a Leading Institute (designated national research and development
	institution) by Maki Kawai, RIKEN Executive Director (10min)

14:10-15:00	Discussion 8	8	(50min)
-------------	--------------	---	---------

15:45-16:45 RAC Meeting 4 for report writing in separate groups (60min.)

Group 1: Comprehensive strength in the life sciences [Session 1]

Group 2: Cross-disciplinary research [Session 2]

Group 3: Research centers in operation for more than ten years [Session 3]

Group 4: Attracting international human resources [Session 4]

Group 5: Increasing opportunities of female scientist and administrative staff [Session 5]

16:45-17:00	Recess (15 min.)
17:00-18:00	RAC Meeting 5 (RAC Group chairs only) (60 min.)
19:00-20:30	Working Dinner (RAC members only) (90min.)

20:30- Report writing

^{*}Directors of research centers which have been operating for more than ten years

November 13 (Thu) DAY 3 (RAC)

8:00 - 8:30	RAC Chair Meeting (30min) Rita R. Colwell, Howard Alper, Colin Blakemore, Hidetoshi Fukuyama
0.20 10.20	
9:20 -10:20	RAC Meeting 6 (RAC members only) (60min.)
10:30 -11:30	Closed Session (60min.) Rita R. Colwell, Howard Alper, Colin Blakemore, Hidetoshi Fukuyama
	Ryoji Noyori, Maki Kawai
11:30-12:00	RAC Chair Meeting (30min.)
	Rita R. Colwell, Howard Alper, Colin Blakemore, Hidetoshi Fukuyama
12:00-12:15	Photo shooting
12:15-13:15	Luncheon Meeting (RAC members only) (60min.)
13:15-14:15	Final Report from RAC to RIKEN (60min.)
	by Rita R. Colwell, Chair
14:15-14:20	Closing Remarks by Ryoji Noyori, RIKEN President